pátek 20. května 2016

Bramborová bábovka s mákem

Suroviny:
250 g brambor
3 vejce
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g krupicového cukru
sůl
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
80 g celého máku
moučkový cukr na posypání  
máslo, hrubá mouka (nebo kokos) - na formu

Postup:
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo kokosem). Uvařené a zchladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Změklé máslo nakrájíme na kousky a ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme všechny žloutky a špetku soli. Z bílků a cukru ušleháme sníh. Obě hmoty spojíme, pak zapracujeme brambory. Smícháme mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme do bramborového těsta. Nakonec promícháme s celým mákem. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem a pozvolna pečeme na 160 stupňů asi 50 minut. Špejlí zjistíme, jestli je těsto propečené - když se už nechytá, bábovku vytáhneme a necháme krátce zchladnout, pak ji opatrně vyklopíme. Před podáváním ji pocukrujeme.

Zdroj:
Časopis - Vaříme krok za krokem (11/2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat